Besle Kargayı Oysun Gözünü!.. Elon Musk Başkanlığa mı Oynayacak?..

Medyaradar analisti Atilla Akar, ABD Başkanı Donald Trump ile Tesla ve SpaceX'in CEO'su, İşadamı Elon Musk arasında doğan çatışmayı analiz etti…

Efendim; ABD Başkanı Donald Trump’ın peşini aksilikler bir türlü bırakmıyor. Suikastı bile atlatıp, tam Beyaz Saray’a yerleşmenin keyfini çıkartacağım derken düne kadar “Kanka” oldukları Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk ile bu kez papaz oldular. Trump’a “Dost hançeri” vurulmuş gibiydi.

Kavga Kızışıyor!..

Ancak mevcut sürtüşmenin daha öncekilerden birkaç noktada farkı var. Birincisi her ikisi de Cumhuriyetçi Parti safında gerçekleşiyor. İkincisi Trump’a yönelik suçlama bu kez başını ağrıtabilir. Üçüncüsü Trump Amerikan klasik siyasi saflaşması içinde görünürken, Musk bunu aşmayı, çok daha büyük bir “Siyasal Proje” de başı çekmeye soyunmak istiyormuş gibi duruyor.

Hele şu sıralar savaş o kadar kızışmış görünüyor ki örneğin Trump'ın danışmanı Steve Bannon'dan göçmenlik yasalarını gerekçe göstererek Güney Afrika doğumlu Musk’ın “Sınır dışı edilmesini” savunuyor. (Bu arada Rusya Elon Musk’a “Sığınma” bile teklif edecekti.) Buna karşılık Musk ise “Trump'ın azledilmesi ve yerine halen Başkan Yardımcılığı görevini yürüten JD Vance'in gelmesi gerektiğini” söyleyecekti.

Öyle ki olay Beyaz Saray’da yumruklaşmaya kadar varacaktı. Başkanı Donald Trump’ın eski danışmanı Steve Bannon, Elon Musk ile ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in Oval Ofis’te yumruklaştığını açıkladı. Bunun sonucunda Musk’ın gözü moraracaktı.

Trump: “Koynumda Yılan Beslemişim!..”

Aslında düne kadar bu iki ismin içtikleri su ayrı gitmiyordu. Birbirlerine ettikleri iltifatlar, birlikte poz vermeler bitmiyordu. Hatta Elon Musk Trump yönetiminde “Özel görevli” olarak yetkilendirilmişti. Yeni kurulan “Hükümet verimliliği Bakanlığı”na (DOGE) liderlik yapan Musk, bürokratik israfı engelleme misyonuyla yer alacaktı.

Peki ne olmuştu da aralarına birdenbire bir “Karakedi” girmişti? Bunun en görünen nedeni “Vergi indirimi” görünümlü aralarındaki çıkar çatışması ve Trump’ın bilhassa Elektrikli araç konusundaki Musk’ın beklentilerine cevap vermemesiydi. Bu yüzden Tesla hisseleri ilk anda yüzde 10 değer kaybedecekti. Kavga bu yönüyle ekonomik gözüküyordu. Lakin acaba o kadar mıydı?..

Trump, "Elon Musk beni hayal kırıklığına uğrattı. Elektrikli araç zorunluluğunu kaldıracağımız için değişmiş olabilir. Musk, NASA’nın başına geçmesi için birini önerdi, Demokrat’tı, kabul etmedim” dedi. Musk ise Trump’a cevaben şunları belirtecekti: Ben olmasaydım, Trump seçimi kaybederdi. Demokratlar, Temsilciler Meclisi’ni kontrol ederdi ve Cumhuriyetçiler Senato’da 51-49 olurdu. Ne nankörlük...

Erken Başlayan Bir Kavga!..

Gerçekte burada erken başlamış bir kavga var gibi. Bana kalırsa Elon Musk başlangıçta siyaseten Trump’ı desteklemesi bir yana esas ve gizli amacı yönetimde yer ve etki edebilmek, istediği yasaları çıkartmak ve atamaları yaptırmaktı. Bu bir anlamda onun için ilk “Devlet stajı” gibi olacaktı.

Ancak bunu “Normal yollar”dan süreç içinde yapacakken şimdi “anormal yollar”a sapmak zorunda kalacaktı. (Trump onun planını öğrendi yahut sezdi de onu çevresinden uzaklaştırmak için mi bu yasayı geçirdi bilmiyorum.) Realiteye bakarsak Musk’a Trump’a açıktan savaş açmaktan çare kalmıyordu.

Trump’ı “Epstein Dosyası” ile Vurmak!..

Musk’ın elinde fazladan ne var bilinmez ama Trump’a “Baş ağrısı” olacağı şimdiden belli oldu. O da en geçerli koz olarak herhalde Epstein dosyalarını öne sürecekti: “Büyük bombayı patlatmanın zamanı geldi: Trump, Epstein dosyalarındadır. Kamuya açıklamamalarının gerçek nedeni budur. İyi günler!” Musk, adeta bir tehdit gibi eski defterleri yeniden açmaktan söz ediyordu aslında.

Malum “Epstein dosyaları” küçük yaştaki kızlara cinsel istismar iddialarını içeriyor ve aralarında Trump’ında olduğu birçok ünlü kişinin adı geçiyordu. Dolayısıyla bu yeni bir bilgi değildi aslında. Ama Musk’ın bunu hatırlatması manidardı. Bu konu şimdilik sümenaltı edilmişe benziyor. Çünkü şimdilerde Musk geri adım atmış durumda. Elon Musk'ın, Trump'ın Epstein dosyalarında isminin yer aldığını öne sürdüğü X paylaşımını sildiği ortaya çıkacaktı.

İlişki Onarılamaz Görünüyor!..

Fakat bundan sonra ilişkinin eski frekansına dönmesi hayli zor görünüyor. (Gerçi milyarder Bill Ackman Musk’ın ABD Başkanı Donald Trump’la barışması yönündeki çağrısına olumlu yanıt verdiğini ve bir jest olarak Dragon uzay aracını hizmet dışı bırakmaktan vazgeçtiğini duyurdu. Oysa bunun asıl nedeninin Pentagon’un huzursuzlanması olduğu söyleniyor) Trump’ın buna cevabı ise “Umursamıyorum” olacaktı!..

Ancak Elon Musk’ın süreç içinde gözünü başkanlığa diktiğini düşünüyorum. Öyle veya böyle kendini buna hazırlayacak gibi. Trump’ın ipi ister çekilsin ister çekilmesin sonuçta Trump yaşlı Musk genç. O kadar ki Elon Musk görevinden ayrılırken bile Trump Beyaz Saray’ın altın anahtarını verecekti. Bu simgesel olarak “Bundan sonraki başkan sensin” anlamına yorulabilir miydi acaba?..

Musk “Mars’ı Kolonileştiren Başkan” Olmak İstiyor!..

Peki, Musk niye böyle bir yola girdi? Bana kalırsa bunun birkaç nedeni var. Birincisi; Elon Musk sanırım şunu anladı. Elde siyasi güç olmadan ekonomik güç tek başına yetmiyor. Hatta ekonomik hedefleri ve projeleri bile siyaset üzerinde hakimiyet kurmasına bağlı görünüyor. Zaten son olay bile bunun ispatı.

İkincisi; üzerinde pek konuşulmayan boyut ise yakın süreçte Elon Musk Mars’ta kolonileşme projesini gerçekleştiren kişi olmak istemesi. Bu da devlet imkân, işbirliği ve desteği olmadan sadece şirket olanaklarıyla olacak iş değil. NASA’ya kendi adamını önermesi bu yüzden. Trump ise bunu reddediyor. Acaba bu olayın 2026 / 2027’de mürettebatsız 2028 / 2029’da ise 12 kişilik mürettebatlı gönderilmesi düşünülen “Starship” (Yıldız Gemisi) projesi ile bir ilgisi olabilir mi? 2050’ye kadarsa ilk kolonicilerin transferinin tamamlanması düşünülüyor. Bilimkurgu gibi ama projeleri hazır!..

Çatışma Ulusalcı / Küreselci Çatışmasından Fazla!..

Trump gözünü dünyaya, bugüne, şu an için gerçekleştirebileceği hedeflere dikmiş iken Musk gözünü yarına, yarın yapabileceklerine takmış durumda. Tam bu noktada Trump daha net “Ulusalcı” gibi dururken, Musk Cumhuriyetçiler içinde sanki daha “Küreselci” damara yaslanıyor gibi duruyor. Bu anlamda belki yeni bir “Çatışma modeli” ve tanımı bulmak gerekiyor belki de…

Hatta Musk’a “Küreselci” demek bile yanlış olabilir. Ona hedefleri bakımından “Galaksici”, vb demek daha uygun olur herhalde. Bu noktada Elon Musk, Mars’ta kolonileşme projesini gerçekleştiren başkan olmak istiyor. Siyasi gücü ele geçirmeden bunu yapması gereken fonları ve desteği sağlaması zor!..

Elon Musk’ın Başkanlığına Hazır Olun!..

Öyle anlaşılıyor ki Musk Trump’ı önce yıpratmayı, sonra mümkünse devirmeyi ve ilk seçimde aday olup başkan olma hayalini kurmaktaydı. Bu biraz rötar yapsa bile esas çizgi bu olsa gerek. Musk bunun için her yolu deneyecek görünüyor. Bir diğer ihtimal ise Musk’ın “Demokratlar” ı desteklemesiydi. Fakat Trump "Eğer bunu yaparsa, sonuçlarına katlanmak zorunda kalır" diyerek tehdit bile etti.

Lakin burada en önemli işaret Musk’ın X hesabında %80'i temsil eden yeni bir siyasi parti kurmanın zamanı geldi mi?” sorusunu sormasıydı. Hatta adı bile belliydi. “Amerika Partisi” Musk Trump’ı ürkütmek amacıyla bir “Blöf” mü yapıyordu, nabız mı yolluyordu şu an için meçhul. Bana kalırsa klasik saflaşmanın ötesinde Amerikan siyasetine yeni bir biçim vermek isteyen kimi güçlerin yeni “Projesi” olabilirdi.

“Nerden biliyorsun?” diyenler çıkabilir. Bilmiyorum zaten sadece olayların akışından bunu seziyorum. Bu raund Trump’ın olabilir ama çatışma bitmedi. Siz gene de bir köşeye not edin. Kulağınıza küpe olsun. Okuduğunuz yazı bu noktaya dikkat çeken ilk analizdir. İster ciddiye alın ister almayın. Sizin bileceğiniz iş…

08. 06. 2025

NOT: Lütfen 15 Ocak 2024 tarihli “Sadece bir ‘Sapıklık Vakası’ olmayabilir! Adada illuminati ayinleri mi yapılıyordu?” başlıklı yazıma göz atınız.