16 Haz 2023 08:59 Son Güncelleme: 16 Haz 2023 09:13

Talep yağıyor: Araç alacaklara 'fiyat' uyarısı!

Ticaret Bakanlığı, ikinci el ve sıfır otomobildeki fiyat artışlarının önüne geçmek için denetimleri sıklaştırdı. Peki otomobil piyasasında son durum ne? Araç fiyatları daha da artacak mı?

Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Çok sayıda kişi bayram öncesi bütçesine uygun araç bakıyor. Peki otomobil piyasasında son durum ne? Araç fiyatları daha da artacak mı? Milliyet'te yer alan habere göre; İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilen soruları cevapladı.

"YATIRIM ARACI HALİNE GELDİ"

“Otomobil fiyatlarında yaşanan sürekli artış ve bu artışın diğer tüm alanlardan daha fazla olması sebebiyle son yıllarda otomobil ihtiyaçtan çok cazip bir yatırım aracı haline geldi.

İŞTE PİYASADAKİ SUNİ ARTIŞIN SEBEBİ

Artık neredeyse bir evde iki araç var. Biri ihtiyaç diğeri ise yatırım amaçlı alınıyor. Otomobilin yatırım aracı görülmesinin yanı sıra, karlı bir ticari alan olarak değerlendirildiğinden kayıt dışı ticaret yapan kişilerin de odağında.

Bu sebepler satış adedi bazında sektörün büyümesine etki ediyor olmasına rağmen, suni fiyat artışlarının başlıca sebepleri arasında. Otomobil fiyatları öncelikli olarak döviz kurlarından etkileniyor.

Kur atakları yaşanır ve buna bağlı fiyat artışları devam ederse, farklı bir cazip yatırım alanı da olmadığı takdirde otomotivde mevcut ortam yaşanmaya devam edecektir. Ancak kur stabil bir seyir izler ve vatandaşlarımız birikimlerini farklı alanlara kaydırmayı tercih ederse, fiyatlar daha sabit kalacak veya kabul edilebilir oranlarda yükselecektir. Bu sebeple talep düşeceğinden, otomobil bugünkü cazibesini yitirmiş olur. Önümüzdeki süreçte ülkemizin genel para politikaları bu anlamda belirleyici olacaktır.

BAYRAM ÖNCESİNDE ARAÇ ALACAKLAR ERKEN DAVRANMALI MI?

Geride bıraktığımız genel seçim sürecine satış adedi rekorları kırılan bir Ocak-Mayıs süreci geçirdik. Bunda otomobile olan genel yüksek talebin yanında, seçimlerden sonra fiyatların artacağına dair var olan genel kanaat de etkiliydi. İçinde bulunduğumuz süre içerisinde, seçim öncesi olan yüksek talep olmasa da yaklaşan bayram ve henüz başlayan yaz sezonu etkisiyle satışların tekrar hareketleneceği kanaatindeyiz.

EN ÇOK HANGİ ARAÇLAR TERCİH EDİLİYOR?

Sıfır otomobilde C segment sedan aile otomobilleri en çok tercih edilen araçlar arasında yer alıyor. Türkiye’de üretilen en düşük fiyata sahip bazı araçlar bu segmentte olduğundan, sağladığı konfor ve fiyat avantajı sebebiyle en çok tercih edilen otomobiller arasında başta geliyor.

Bazı A segment küçük otomobiller de piyasadaki en uygun araçlar olduğundan yine en çok tercih edilen otomobiller arasında. Keza ikinci el piyasasında benzeri bir durum söz konusu.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?

Bakanlığımız geçtiğimiz haftalarda bayilere yönelik bir yönetmelik yayımlayarak açıktan ücret talep eden, aksesuar satışı ya da takas otomobil zorunluluğu koşan bayilerin ikinci el otomobil satışına dair yetki belgesinin süreli iptal edileceği ve maddi cezai müeyyide uygulanacağını açıkladı.

Hem araç satışında 6 ay, 6 bin km düzenlemesi hem de bayilere yönelik yürürlüğe giren yönetmeliklere istinaden, ihlal ettiği tespit edilen bayilere ve ikinci el otomobil satıcılarına hukuk dahilinde cezalar kesildi.

Ancak genel tabloya bakıldığı takdirde, suni fiyat artışlarına sebep olan ve piyasa dengesini bozan uygulamaların halen yapıldığını görmekteyiz. Biz sektör temsilcileri olarak fahiş fiyat ve stokçuluk sorunlarında sadece denetim ve ceza işleten uygulamalardan çok daha caydırıcı, daha sürdürülebilir ve piyasa işleyişine daha çok yansıyan uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Bu konularla alakalı olarak otomotiv sektörünü temsil ettiğimiz İstanbul Ticaret Odası bünyesinde gerekli çalışmalarımızı tamamlayıp, Bakanlığımıza sunmuş bulunmaktayız. Ayrıca STK’mız İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) olarak da paralel bir rapor hazırlayarak yine Bakanlığımıza sunmuş bulunmaktayız.”