Sivrisinekleri Yok Etmenin Yolu Bulundu! Bilim İnsanlarından Devrim Niteliğinde Buluş
Küresel ısınmanın etkisiyle sivrisinek kaynaklı hastalıklar her geçen yıl artarken, bilim insanları tarihi bir başarıya imza attı. ABD'li araştırmacılar, sivrisinekleri dünya genelinde tamamen yok edebilecek bir biyoteknolojik çözüm geliştirdi. Üstelik bu yöntem, sivrisineklerin ölümcül bir hastalığı birbirlerine cinsel yolla bulaştırması esasına dayanıyor.

Dünya genelinde milyonlarca insanın ölümüne neden olan sivrisineklere karşı bilim dünyası tarihî bir adım attı; bilim insanları, sivrisineklerin genetik yapısını değiştirerek ya da cinsel yolla bulaşan ölümcül bir mantar enfeksiyonu ile popülasyonlarını tamamen yok etmeyi hedefliyor.

İNSANLARA ZARARSIZ, SİVRİSİNEKLER İÇİN ÖLÜMCÜL
Yeni mantar yöntemi sadece sivrisinekleri hedef alıyor ve insanlar için tamamen zararsız. Dahası, enfekte olan sivrisineklerin böcek ilaçlarına karşı direnci de zayıflıyor. Bu sayede ilaçlardan kaçamayan sivrisinekler daha kolay etkisiz hale getirilebiliyor.

400 SİVRİSİNEK TÜRÜ HASTALIK BULAŞTIRIYOR
Dünya üzerinde 3.000’den fazla sivrisinek türü bulunsa da, yalnızca 400 kadarı insanlara hastalık bulaştırabiliyor. Yine de bu küçük grup; sıtma, dang humması, Zika, Batı Nil virüsü gibi ölümcül hastalıkların yayılmasında en büyük etken konumunda.
2022 yılında sadece sıtma, 85 ülkede 608.000 can kaybına neden oldu.

YOK EDİLMELİLER Mİ?
Her ne kadar sivrisinekler insanlık için ciddi bir tehdit oluşturuyor olsa da bazı bilim insanları, onların yok edilmesinin ekosistem üzerinde yaratacağı risklere dikkat çekiyor. Montana Üniversitesi'nden çevre filozofu Christopher Preston, bu teknolojiyi “küresel bir yok oluşun başlangıcı” olarak tanımlıyor.
Ancak uzmanlar, sivrisineklerin polinatör (tozlayıcı) olarak veya bazı hayvanlar için besin kaynağı olsalar da, doğrudan ekolojik çöküşe neden olmayacak kadar sınırlı rol oynadıklarını savunuyor.