Medya
03 Mayıs 2018 11:15 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:11

Sabah yazarı Kanal D'ye veryansın etti: Cihan Fatihi'ne ayıp olmadı mı?

Sabah gazetesi yazarı Yüksel Aytuğ apar topar ekrana veda eden Mehmed: Bir Cihan Fatihi dizisinin neden tutmadığını kaleme aldı.

Sabah gazetesi yazarı Yüksel Aytuğ, istenilen reytingi yakalayamayınca altıncı bölümü ile ekranlara veda eden Mehmed: Bir Cihan Fatihi dizisinin neden tutmadığını madde madde sıraladı.

Dizinin en azından milletin Fatih Sultan Mehmet'e beslediği derin sevgi ve takdir hislerine saygı gereği, çeki düzen verilip ekranda tutulması gerektiğini söyleyen Aytuğ, "Cihana diz çöktüren Fatih'in, reyting canavarı'nın kılıcına baş uzatmasına izin verilmemeliydi." ifadelerini kullandı.

İşte Yüksel Aytuğ'un "Cihan Fatihi'ne ayıp olmadı mı?" başlıklı bugünkü yazısı:

Kanal D'nin büyük umutlarla ekrana sürdüğü, Fatih Sultan Mehmet'in hayat hikayesini anlatan Mehmed: Bir Cihan Fatihi dizisi daha altıncı bölümünde final yapmak zorunda kaldı. Gerekçe; istenilen reyting puanlarına ulaşamaması...
Öncelikle dizinin neden tutmadığını, kendi tespitlerim ışığında anlatayım...
1- Sezon ortasında yayına giren dizilerin tutma şansı çok azdır. Millet, aylardır izlediği dizisini bırakıp da bir başka diziye hemen şans vermez. Dizide körlemesine bir zamanlama hatası vardı.
2- Dizinin günü son derece yanlıştı. 'Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz' (atv), 'Kadın' (FOX), 'Ufak Tefek Cinayetler' (Star) gibi kendilerine kemik izleyici edinmiş dizilerin çarpıştığı, 'Survivor' heyecanının zirve yaptığı bir günde 'Cihan Fatihi'nin reyting şansı doğal olarak düşük olacaktı.
3- Dizinin kanalı da yanlıştı.
Kanal D izleyicileri, dönem dizilerine pek yüz vermiyor.
'Vatanım Sensin' bile iki sezon zor dayandı.
4- 'Muhteşem Yüzyıl', çıtayı öyle bir yere koydu ki, daha sonra gelenler hep altından geçmek zorunda kaldı. Hatta kendileri bile! (Bkz:
'Muhteşem Yüzyıl: Kösem') 5- 'Cihan Fatihi' dizisinde Meryem Uzerli gibi seyirciyi ekran başına çivileyecek bir kadın oyuncu bulunamadı.
6- 'Muhteşem Yüzyıl', Kanuni'nin sürekli haremde kadın peşinde koşması nedeniyle eleştirilmişti. Aynı tepkilerden çekindikleri için Fatih'i at üstünden indirmediler. Fatih, sürekli olarak beyaz atının üstünde oradan oraya koşturup durdu.
7- Savaş ve takip sahnelerindeki gereksiz ağır gösterimler, hem tempoyu düşürdü, hem de izleyiciyi ilk bölümlerden sıktı. (Hıncal Ağabey (Uluç) bu olumsuz efekti daha ilk bölümde son derece ustaca tespit etmişti).
8- Fatih, drama olarak sinemada, televizyonda, tiyatroda en fazla işlenen tarihi karakterlerden biriydi. Hatta yakın bir dönemde film olarak da izleyicinin karşısına çıkmıştı.
Yani en büyük rakibi, aslında kendisiydi.
9- Padişah dizilerinde kaçınılmaz olarak benzer mekanlar, karakterler, kıyafetler, aksesuvarlar kullanılması seyircide belli bir bıkkınlık (moda deyimle metal yorgunluğu) yarattı.
10- Fatih'i bir bölümde gök bilimci, bir başka bölümde hekim olarak tanıttılar.
Bu abartılı drama arayışları, dizinin inandırıcılık katsayısını törpüledi.
Ama... Bütün bu olumsuzluklara rağmen 'Mehmed: Bir Cihan Fatihi' dizisi erkenden tasını tarağını toplayıp, ekrandan çekilmeyi asla hak etmedi.
En azından bu milletin, Fatih Sultan Mehmet'e beslediği derin sevgi ve takdir hislerine saygı gereği, çeki düzen verilip ekranda tutulmalıydı. Cihana diz çöktüren Fatih'in, reyting canavarı'nın kılıcına baş uzatmasına izin verilmemeliydi.
Dizi pahalıymış.
Reyting alamadığı için reklam da vermiyorlarmış.
Bu gerekçe, koca Fatih'i ekrandan silmek için mazeret mi? Yok muydu bu ülkede tarihine saygılı, reklama gereksinme kalmadan diziye sponsor olacak üç tane babayiğit firma?
Bir de, başarısızlığı tamamen Kenan İmirzalıoğlu'na fatura edip onu linç etmeye kalkanlara iki çift sözüm olacak:
Efendiler, bu memlekete Kenan gibi oyuncu her yıl gelmiyor. Yaşı ve fiziki görünümü gerçeğine benzememesine rağmen, şahane bir Fatih oldu.
Lütfen hakkını teslim edelim.
Ayrıca, dizi diye türlü saçmalığın kol gezdiği ekranlarda erken final yapmayı hak edecek dizi Fatih mi olmalıydı?
Haydi şimdi oturup hep birlikte bunu düşünelim...