Kadir İnanır’ın hayatı belgesel oldu

Türk sinemasının efsane ismi Kadir İnanır’ın hayatı 13 yıllık titiz bir çalışmanın ürünü olan ‘Kuzeyden Gelen Adam’ belgeseliyle İstanbul Film Festivali’nde perdeye yansıdı. Yönetmen Hüseyin Karabey’in imzasını taşıyan eser hem bir sanatçının yolculuğunu hem de Türkiye’nin sosyal tarihini anlatıyor.

Kadir İnanır’ın hayatı belgesel oldu - Sayfa 1

KADİR İNANIR’IN SİNEMA YOLCULUĞU BELGESELLE ÖLÜMSÜZLEŞTİ

Türk sinemasının unutulmaz ismi Kadir İnanır’ın hayatı, "Kuzeyden Gelen Adam" belgeseliyle 44. İstanbul Film Festivali’nde izleyici karşısına çıktı. Yönetmen Hüseyin Karabey’in 13 yıllık emek verdiği proje, İnanır’ın kariyerinin yanı sıra Türkiye’nin yakın tarihine de ayna tutuyor.

15
Kadir İnanır’ın hayatı belgesel oldu - Sayfa 2

FESTİVAL PRÖMİYERİNE YOĞUN İLGİ: KADİR İNANIR’IN YOL ARKADAŞLARI SAHNEDEYDİ

Beyoğlu Sineması’nda düzenlenen prömiyere, Kadir İnanır’ın sağlık durumu nedeniyle katılamamasına rağmen, hayat arkadaşı Jülide Kural, sanatçı Mazlum Çimen ve siyaset dünyasından isimler yoğun ilgi gösterdi. Gösterim sonrası yapılan söyleşide Hüseyin Karabey, belgeselin arka planını anlatarak, “Kadir ağabeyin arşivi bir hazineydi” ifadelerini kullandı.

25
Kadir İnanır’ın hayatı belgesel oldu - Sayfa 3

13 YILLIK EMEK: BELGESEL NASIL HAYATA GEÇTİ?

Karabey, 2011’de Jülide Kural aracılığıyla tanıştığı Kadir İnanır ile kurduğu dostluğun belgeselin temelini oluşturduğunu vurguladı. İnanır’ın kişisel arşivinden yola çıkılarak hazırlanan belgeselde, dijitalleştirilen nadir görüntüler ve röportajlar izleyiciye sunuluyor. Karabey, “Amacımız bu değerli mirası gelecek nesillere aktarmaktı” diyerek projenin önemine dikkat çekti.

35
Kadir İnanır’ın hayatı belgesel oldu - Sayfa 4

KADİR İNANIR’DAN TOPLUMSAL MESAJ: “HALKIMIN SESİ OLMAKTAN ASLA VAZGEÇMEDİM”

Belgeselin en çarpıcı bölümlerinden birinde İnanır, “Ben halkın içinden geldim, onurlu bir yaşam için mücadele ettim. Hiçbir güç karşısında eğilmedim” sözleriyle sinemayı bir sanat ve direniş aracı olarak nasıl gördüğünü anlatıyor. İnanır’ın Akil İnsan sürecine de değinilen belgeselde, “Barış için konuşmayanlar, savaşın tarafı olur” vurgusu öne çıkıyor.

45