08 Tem 2025 11:17 Son Güncelleme: 08 Tem 2025 11:19

Hikmet Çetinkaya'nın cenaze programı belli oldu

83 yaşında çoklu organ yetmezliğinden yaşamını yitiren Türk basınının önemli isimlerinden kıdemli gazeteci-yazar Hikmet Çetinkaya'nın cenaze programı belli oldu.

Cumhuriyet gazetesinde uzun yıllar köşe yazarlığı yapan ve meslekte 50 yılı aşkın birikimiyle iz bırakan Çetinkaya, bir süredir devam eden sağlık sorunları nedeniyle entübe edilmişti. Çetinkaya bugün bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Çetinkaya'nın cenaze programı belli oldu
9 Temmuz'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde (TGC) düzenlenecek törenin ardından Çetinkaya için öğle namazını müteakip Levent Barbaros Hayrettin Camii’nde cenaze namazı kılınacak. Cenaze namazının ardından Çetinkaya, Üsküdar'da bulunan Çengelköy YK Mezarlığı’na defnedilecek.

Hikmet Çetinkaya kimdir?
Çetinkaya, 1942'de Balıkesir'in Edremit ilçesinde doğdu. Lise öğrenimini Manisa Erkek Lisesi'nde tamamladıktan sonra Cumhuriyet gazetesinde muhabirliğe başladı.

1966-1980 yıllarında Türkiye'nin dört bir yanında söyleşiler yaptı. 1968, 1970 ve 1971 yıllarında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hasan Tahsin Ödülü'ne, 1975’te Türk Dil Kurumu Basın Ödülü'ne değer görüldü.

Uzun yıllar Cumhuriyet Gazetesi İzmir Temsilciliği yaptı, 1990'ların başında İstanbul'a geçerek köşe yazarlığını sürdürürken Cumhuriyet Yayın Koordinatörlüğü'nü üstlendi. Yıllarca gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu ve kurucu başkanlığını İlhan Selçuk'un yaptığı Cumhuriyet Yayın Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Gazetenin sahibi Nadir Nadi'nin ölümünden sonra Kasım 1991'de Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Hasan Cemal ile gazetenin etkin yazarları İlhan Selçuk-Uğur Mumcu tarafları arasında çıkan büyük kavgada Selçuk-Mumcu ekibiyle hareket ederek Cumhuriyet'ten istifa edenler arasında yer aldı. Hasan Cemal'in büyük tiraj kaybı üzerine 1992 baharında istifa etmesinin ardından “Cumhuriyet okumuyorum, çünkü Cumhuriyet okuruyum” kampanyası yürüten ayrılan ekiple gazeteye döndü ve Yayın Koordinatörü olarak gazete yönetiminde etkin bir rol üstlendi. Dönüşünü izleyen yıllarda Cumhuriyet kavgasında karşı karşıya geldiği Hasan Cemal ile diyalog kurarak o yıllara dair kişisel muhasebesini paylaştı.

101 yıl önce gazeteyi kurması için Yunus Nadi'yi Ankara'dan İstanbul'a gönderen Atatürk'ün adını koyduğu ve ilk bina olarak Cağaloğlu'ndaki İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin eski merkezi olan Kırmızı Konak'ı tahsis ettiği Cumhuriyet gazetesi, Hasan Cemal'in "Vazoyu kırdık" sözleriyle tarif ettiği 1991-1992 kavgasının ardından, bir daha eski günlerine dönemedi.

Çok sayıda kitabı yayımlandı. Çetinkaya, 2014'te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 50 yıldan uzun süredir gazeteciliği sürdürenlere verilen Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'ne değer görüldü.