Gündem
22 Ara 2023 09:44 Son Güncelleme: 22 Ara 2023 09:48

Hande Fırat'tan çarpıcı açıklamalar: Gazeteler ölmedi, gazeteleri biz öldürüyoruz!

Tecrübeli gazeteci Hande Fırat, katıldığı bir YouTube programında 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşananlar, mesleki hayatı ve güncel siyasi konjonktür ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

CNN Türk ekranlarında ‘Gece Görüşü’ programında, 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan tarihi yayının ardından 15 Temmuz darbe girişiminin adeta bir simgesi haline gelen deneyimli gazeteci Hande Fırat, gazeteci Adem Metan’ın YouTube kanalında yayınlanan ‘Peki Sonra?’ programına konuk oldu.

Şu an Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi olarak görev yapan Fırat; meslek hayatına başladığı yılları, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde yaşananları, güncel siyasi ortamı ve internet gazeteciliği ile geleneksel medya arasındaki ince çizgiler hakkında konuştu.

“İLK YAYINIMA SABAH 5’TE ÇIKARDILAR”

Fırat, gazetecilik mesleğinde ilk canlı yayınını anlatırken şu ifadeleri kullandı:

“1996’da başlamışım mesleğe. Ve gece muhabiriydim. O zaman tabii gece muhabirliği yapıyorum, stajyerlik, polis telsiziyle dolaştım 1 yıl. Bildiğin polis telsizi dinleyerek geceleri çalışıyordum. Bir yandan da okuyordum üniversitede. Beni ilk NTV’de o zamanki sahibi Cavit Çağlar’dı. NTV’de ilk yayınıma sabah 5’te çıkardılar. Bir süre öyle 5’te devam ettik. Sonra attılar beni denize, haydi yüz bakalım diye…”

“HABER YARIŞININ İÇİNDE OLACAKSIN”

Hande Fırat, Adem Metan’ın “Medya sektörü şu anda nereye gidiyor?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Türkiye ve dünya diye ikiye ayıralım istersen. Dünyada bazı şeyler daha ağır ve mantıklı ilerlerken bizde biraz farklı ilerliyor. “Gazeteler öldü!” Hayır, gazeteleri biz öldürüyoruz. Gazeteler dünyada ölmedi. New York Times, Washington Post, Le Monde… Bunlar ölü mü? Hayır. Bunların internet siteleri var mı? Var. Orada YouTuber’lar var mı? Var. Orada X var mı? Var. Orada haber kanalları var mı? Var.

Bizdeki sıkıntı ne? Biz bunları doğru yerlere koyup önümüzdeki doğru örneklerden yola çıkarak olması gereken noktaya getirmiyoruz inatla. Yani gazetelerin içeriği farklılaşacak. Gazeteler o günkü içerikle basılmayacak. Gazete özel haber ve görüş ağırlıklı olacak. Ama sen bu arada gazetenin internet sitesi olarak hem haber kanallarıyla hem X’tekilerle yarışacaksın. Yani aslında haber yarışının içinde olacaksın son dakika, yorumlar, teknolojiyi işin içine katacaksın. Bana sorarsan internet sitelerinin mutlaka paralı hale gelmesi lazım.”

“DÜNYAYA AYAK UYDURMAK GEREKİYOR”

Patronların yeni medya ortamına uyum sağlamak için muhabir, fotomuhabiri, kameraman gibi kadrolara önem vermeleri gerektiğini belirten Fırat, sözlerine şöyle devam etti:

“Eğer bir şeyin derinlemesine haberini yapacaksan tecrübeli gazetecilere ve muhabirlere ihtiyacın var. Ona göre fotomuhabire ihtiyacın var. Ona göre kameramana ihtiyacın var. Dosya hazırlayacaksın. Eğer bunu tüketiciye ya da okuyucuya ya da izleyiciye parayla satacaksan ona göre tecrübeli isim çalıştıracaksın, hakkını vereceksin. Ama ben bu işi ucuza yapayım, para da koymayayım, genç nesil de çalışsın… Olmaz! Dünyaya ayak uydurmak gerekiyor.”

PROGRAMIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN.