AF BEKLEYENLERE MÜJDE! 10. YARGI PAKETİ MECLİS'TEN GEÇTİ
Kamuoyunda "10. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yeni düzenlemelerle ceza infaz sistemi başta olmak üzere pek çok alanda önemli değişiklikler yürürlüğe girdi.

10’uncu Yargı Paketi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edildi. Ceza infaz sistemine önemli değişiklikler getiren düzenleme ile toplumsal huzurun güçlendirilmesi amaçlanıyor.

CEZA İNFAZ SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM
Yeni yargı paketiyle birlikte, açık ceza infaz kurumunda ya da çocuk eğitimevinde bulunan ve koşullu salıverilmesine bir yıl veya daha az süre kalan hükümlüler için denetimli serbestlikten yararlanma şartları yeniden düzenlendi. Hükümlülerin bu haktan faydalanabilmesi için infaz kurumunda geçirmeleri gereken sürenin en az onda biri olması şartı getirildi.
Ayrıca, 80 yaşını doldurmuş hükümlüler için konutta infaz uygulaması genişletildi. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve bazı sağlık durumu olan hükümlüler için cezaların evde infaz edilmesine olanak sağlandı.

SUÇA TEŞEBBÜS VE KASTEN YARALAMA CEZALARI ARTIRILDI
Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikle, suça teşebbüs halinde verilecek süreli hapis cezalarının alt ve üst sınırları artırıldı. Kasten yaralama suçlarında da cezalar yükseltildi. Özellikle kadına karşı işlenen şiddet suçlarında alt sınırlar yeniden belirlendi.
Örneğin, kasten yaralamanın mağdurun hayati organlarında kalıcı zarara yol açması halinde alt sınır 5 yıldan 6 yıla, ölümle sonuçlanan kasten yaralamalarda ise 10 yıldan 14 yıla çıkarıldı.

TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKANLARA AĞIR CEZA
Trafikte güvenliği tehlikeye atan sürücülere yönelik cezalar da artırıldı. Alkol veya uyuşturucu etkisi altındayken araç kullanan kişilere verilecek hapis cezalarının alt sınırı 6 aya çıkarıldı. Tehlikeli araç kullananlara da daha caydırıcı cezalar getirildi.